Op vrijdag vrijdag 24 oktober en zaterdag 25 oktober, telkens om 20u in de Sint-Medarduskerk te Wervik, treden wij op in "14 tales - 18 tunes", samen met The Swigshift en het Westhoek Consort Strijkorkest.

Voorjaar 1915 : op een boogscheut van het front nabij Ieper verblijft ene Max Beckmann : één van de vele duizenden soldaten die de eerste wereldoorlog meemaakten.  Hij zwerft in Wervik rond als medisch oorlogsvrijwilliger, en wordt later één van de befaamdste Duitse kunstenaars uit de 20ste eeuw.  In de streek rond Wervik legt de teneergedrukte kunstenaar met zijn schetsboek leven en dood van die grauwe periode voor de eeuwigheid vast.

Op basis van zijn oorlogsbrieven creërde de folkgroep The Swigshift deze suite.  In hun verbeelding loopt het verblijf van Max Beckmann parallel met het jonge leven van een autochtone beeldende kunstenaar Rafaël Gellynck.  Zo vertelt de suite het verhaal van een Duitse kunstenaar die moeilijke tijden beleeft in een bezet Vlaams stadje, maar ook dat van een Wervikse schilder-tekenaar die de genadeloosheid van de bezetting moet ondergaan.  Hebben ze elkaar ooit ontmoet, elk met een schetsboek onder de arm ?

De muzikale fantasie van deze suite toont hoe vreemd een oorlog inhakt op de artistieke ziel van een bezetter en die van een onderdrukte.  Zonder onderscheid.

Er wordt opgetreden samen met The Swigshift : de stevige folkgroep uit Wervik die al sinds 1985 zijn sporen verdient op de meest diverse podia in binnen-en buitenland,
en Het Westhoek Consort Strijkorkest : een ensemble van jonge strijkers dat bestaat sinds 2001.  Het speelt naast klassiek werk ook enthousiast muzikale stukken die "buiten de lijntjes" kleuren.  Dirigent is Nico Logghe.

In het kader van De Bestanden gaven we reeds een voorsmaakje van de suite op 13 december 2013.  Hier zijn enkele sfeerbeelden van die avond te zien.

Meer gedetailleerde info over dit optreden vind je hier.